Liz Ride, associate designer of interior architecture practice Studio Tate, and her husband Rob came across this Clifton Hill property in 2019.

The 1990s townhouse was compact, but the combination of solid features (expansive timber-framed glazing, hardwood floors, high ceilings, and a somewhat functional floor plan), and a leafy location proved hard to resist.  

Liz and Rob bought the home with a vision to improve the functionality to suit their growing children Ravi (4) and Ottoline (2).

The first order of business was reconfiguring the floor plan. ‘We converted our single garage into a playroom, which also doubles as a guest room. We also reconfigured the kitchen to be centrally located, while maintaining its orientation to the living and rear courtyard,’ says Liz.

A powder room was also inserted into under the stairs, while the bathroom was completely renovated. 

Liz always encourages clients to think about what brings them joy when designing their home – a philosophy she also applied when designing her own house. 

‘While improving the functionality was paramount, we were also able to finally design a home that was a true reflection of us,’ she says ‘As lovers of mid-century design, we were inspired to create spaces that sat comfortably with our existing vintage furniture collection. Paired with vibrant colours and a few additional finds, we were able to incorporate a sense of fun into each space.’

Liz’s advice to other home owners intimidated by colour is to consider shades reflective of their experiences. ‘Interestingly, in my experience, almost every client can be emboldened to embrace colour when presented in a considered manner that is relevant to them,’ she says. 

The positive impact of this renovation has been remarkable. The reconfigured floor plan has provided the family room to grow, while the interiors are now truly reflective of their unique style. 

‘It was an opportunity to showcase my love for colour and texture, and to share what is possible when embracing contrast and individuality,’ Liz says. ‘Overall, we have created a space that is an intelligent reflection of our evolving lifestyle and one that truly brings us joy.’

Artedomus tiles. Brass handles by Superfront. Tapware by Astra Walker. CDK Stone ‘Verde Fusion’ granite benchtops. Kitchen door painted in Dulux Balsam Pear. Photo – Armelle Habib

Home owners Liz and Rob with their children Ravi (4) and Ottoline (2). Photo – Armelle Habib

Artwork by Michael Vale via James Makin Gallery. Behruz Studio rug. Sideboard from Syber’s Vintage Bazaar. Vintage blur chair. Photo – Armelle Habib

Edel Carpets ‘Vanity’ carpet in ‘Atlantic’ sourced via Whitecliffe Imports. Photo – Armelle Habib

Artedomus tiles. Brass handles by Superfront. Tapware by Astra Walker. CDK Stone ‘Verde Fusion’ granite benchtop. Kitchen door painted in Dulux Balsam Pear. Photo – Armelle Habib

The converted garage! Walls painted in Dulux Cosmic Aura. Door painted in Dulux Balsam Pear. Pink ottoman from Brosa. Sofa/spare bed custom-made by Studio Tate. Photo – Armelle Habib

This room now serves as a play area/guest bedroom. Walls painted in Dulux Cosmic Aura. Pink ottoman from Brosa. Sofa/spare bed custom-made by Studio Tate. Photo – Armelle Habib

The playroom opens onto the front courtyard. Photo – Armelle Habib

Pink tiles from Classic Ceramics. Terrazzo tiles from Signorino. Tapware by Astra Walker. Wall lights from Living Edge. Photo – Armelle Habib

Artedomus tiles. Mirror from Ferm Living. Photo – Armelle Habib

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here